Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Καφές - Coffee - Café - Kaffee

 Καφές - Coffee - Café - Kaffee

Σε όποια γλώσσα και αν το συναντήσουμε, σίγουρα όλοι τον αναγνωρίζουμε. Άλλοι τον λατρεύουνε, άλλου τον μισούνε, σε άλλους προκαλεί εφιάλτες και για άλλους είναι τρόπος ζωής. Όπως καταλάβατε, σήμερα θα μιλήσουμε για τον καφέ. Όχι, μην αγχώνεστε, η ομάδα μας δεν άλλαξε. Απλά σήμερα θα εξερευνήσουμε πως σχετίζεται ο καφές με τη βιολογία.
Η καφεΐνη που συναντάμε στον καφέ και όχι μόνο, αποτελεί μια ουσία η οποία αποτελεί "διεγερτικό" του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το αποτέλεσμα της διέγερσης αυτής είναι να αισθανόμαστε πως βρισκόμαστε σε εγρήγορση και ένταση. Εδώ να αναφέρουμε πως υπάρχουν πάρα πολλές άλλες φυσικές ουσίες, που έχουν ακριβώς τις ίδιες λειτουργίες, και τις οποίες συναντούμε στη σοκολάτα, την κανέλα, και πολλά άλλα τρόφιμα.
Τί είναι όμως εκείνο που κάνει τον καφέ επιθυμητό σε κάποιους και ανεπιθύμητο σε άλλους; Μα φυσικά, τα γονίδια (Να ΄τη και η βιολογία).
Συγκεκριμένα, γονίδια που σχετίζονται με το μεταβολισμό της καφεΐνης.
(Μεταβολισμός σημαίνει πως διασπούμε την καφεΐνη σε απλούστερα μόρια, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό για την παραγωγή άλλων χρήσιμων μορίων). Κάθε άνθρωπος συγκαταλέγεται σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες, σε σχέση με τον μεταβολισμό:
  1. Φυσιολογικός Μεταβολίτης: Ο οργανισμός μπορεί και μεταβολίζει την καφεΐνη, αφού πρώτα αυτή προκαλέσει τη διέγερση στο νευρικό σύστημα.
  2. Υπέρ-μεταβολίτης: Στον οργανισμό αυτό, η καφεΐνη μεταβολίζεται πάρα πολύ γρήγορα, χωρίς να είναι εμφανή τα αποτελέσματα της στο νευρικό σύστημα. Είναι εκείνη η κατηγορία που ο λαός ονομάζει: "Δεν τον πιάνει ο καφές"
  3. Υπό-μεταβολίτης: Στην τελευταία κατηγορία, ο μεταβολισμός της καφεΐνης δε μπορεί να γίνει εύκολα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται η δράση της. Έτσι παρατηρείται έντονη διέγερση, και πολλές φορές αυτή παρατηρείται ως "ταχυκαρδία". Στις περιπτώσεις αυτές, είναι σαφές πως η χρήση καφεΐνης δεν ενδείκνυται.

Άρα γίνεται αντιληπτό πως τα γονίδια καθορίζουν πολλές μας επιλογές, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Δεν είναι λοιπόν μόνο η ποσότητα της καφεΐνης και το είδος καφέ που μας επηρεάζει αλλά και το DNA μας.
Και ας μην ξεχνάμε πως η Ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας

Πηγές:
Coffee and Caffeine Genetics Consortium et al. “Genome-Wide Meta-Analysis Identifies Six Novel Loci Associated with Habitual Coffee Consumption.” Molecular psychiatry 20.5 (2015): 647–656. PMC. Web. 31 Aug. 2017.
Φώτο: https://blog.helix.com/coffee-caffe

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου