Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ: ΑΙΜΑ

Έχοντας κατανοήσει τα βασικά βιομόρια (θέλοντας να το πιστεύω δηλαδή), θα ξεκινήσουμε άλλο ένα τομέα, ιδιαίτερα σημαντικό και βασικό στην κατανόηση της βιολογίας, τον τομέα της Φυσιολογίας. Σήμερα θα αναλύσουμε το αίμα, ένα βασικό στοιχείο του οργανισμού μας, μέσω από μια σειρά ερωταπαντήσεων.

Ερ. 1: Από τι αποτελείται το αίμα;

Απ. 1: Το αίμα, αν και φαινομενικά φαίνεται σαν ένα υγρό στοιχείο, αποτελείται πέρα από το υγρό μέρος του (το οποίο ονομάζεται άμορφο), και από κύτταρα (έμμορφα συστατικά, δηλαδή έχουν μορφή). Το υγρό μέρος του ονομάζεται πλάσμα, ενώ τα κύτταρα που έχει χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, τα ερυθρά αιμοσφαίρια (ή ερυθροκύτταρα), τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια.

Ερ. 2: Πόσο αίμα έχει ένας μέσος άνθρωπος;

Απ. 2: Σε γενικότερες γραμμές, το αίμα αποτελεί περίπου το 7% του βάρους, ενός μέσου ανθρώπου. Ένας ενήλικας έχει περίπου 5 λίτρα αίματος.

Ερ. 3: Ποιος ο ρόλος κάθε ομάδας κυττάρων;

Απ. 3: Τα ερυθοκύτταρα λειτουργούν ως "βαγόνια", τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στους διάφορους ιστούς. Όταν ξεφορτώνουν το οξυγόνο στους ιστούς, φορτώνουν από εκείνους το διοξείδιο του άνθρακα, ώστε αυτό να απομακρυνθεί. Τα λευκά αιμοσφαίρια, είναι η άμυνα μας, ο στρατός, που μας προστατεύει όποτε χρειαστεί. Τα αιμοπετάλια, είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος.

Ερ. 4: Ποιος ο ρόλος του πλάσματος;

Απ. 4: Το πλάσμα, είναι το υγρό που μένει αν αφαιρέσουμε τα κύτταρα. Και, δεν είναι κόκκινο, αλλά κιτρινωπό (το αίμα έχει το κόκκινο χρώμα εξαιτίας της αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων). Μέσα στο πλάσμα μεταφέρονται όλα όσα χρειάζονται τα κύτταρα, όπως πρωτεΐνες, ορμόνες, βιταμίνες, αλλά και τα αντισώματα. (Εξ αυτού και η χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς με COVID19).

Ερ. 5: Πως ταξιδεύει το αίμα;

Απ. 5: Το αίμα ταξιδεύει με ταχύτητα 2 χλμ/ώρα, και η κίνηση του γίνεται με κάθε χτύπο της καρδιάς. Με τις αρτηρίες το αίμα μεταφέρεται στα όργανα και τους ιστούς, ενώ με τις φλέβες επιστρέφει στην καρδιά.
Στις βασικές αρχές φυσιολογίας θα επεκταθούμε και στα βασικότερα συστήματα του οργανισμού μας, π.χ. καρδιαγγειακό, αναπνευστικό κλπ. Μέχρι τότε μην ξεχνάτε:

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου