Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Τι ειναι η θρομβωση;

 Τί είναι η θρόμβωση;

Λίγο τα εμβόλια, λίγο η AstraZeneca, λίγο το ένα, λίγο το άλλο, έχουν αναδείξει τη θρόμβωση σε πρωταγωνιστή των ημερών. Αλήθεια, γνωρίζουμε τι είναι η θρόμβωση; Πώς, πότε, γιατί συμβαίνει;
Η λέξη θρόμβωση προέρχεται από τη λέξη "Θρόμβος", που σημαίνει "πηγμένο αίμα". Και για να τα συνδέσουμε με το προηγούμενο μας μάθημα, ποια κύτταρα είναι είναι υπεύθυνα για την πήξη; Πολύ σωστά, τα αιμοπετάλια (όποιος απάντησε λάθος, επανάληψη γρήγορα).
Πως προκαλείται;
Γενικότερα όταν τραυματίζονται τα αγγεία, για πολλούς και διάφορους λόγους (π.χ. τραυματισμός), τότε τα αιμοπετάλια προσπαθούν να δράσουν για να προλάβουν το κακό. Είναι σαν να έσπασε ο σωλήνας στην κουζίνα, και έρχεται ο υδραυλικός και προσπαθεί να καλύψει την περιοχή, για να σταματήσει να τρέχει το νερό. Έλα όμως που ο υδραυλικός, δε μπορεί πάντα να υπολογίσει πόση ποσότητα από την "κόλλα" θα βάλει. Έτσι, βάζει, βάζει, βάζει...Σταματάει τη διαρροή, αλλά η κόλλα είναι τώρα στο εσωτερικό του σωλήνα, θα ξεραθεί πλήρως σχηματίζοντας ένα σβόλο, και κάποια στιγμή φεύγει από το σημείο εκείνο. Έτσι και ο θρόμβος, δημιουργείται για προστασία, αλλά υπάρχει περίπτωση να αποκολληθεί και να αρχίζει να ταξιδεύει στο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό το κομμάτι, σε κάποιο σημείο θα φράξει την κυκλοφορία, δημιουργώντας πολύ σοβαρά προβλήματα. Αυτή είναι η
εμβολή.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τη δημιουργία θρόμβων, όπως κληρονομικές ή μη ασθένειες, καθώς και η γενετική προδιάθεση (γονίδια είναι αυτά, δε τα ελέγχουμε).
Η θρόμβωση χωρίζεται σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τη φλεβική και την αρτηριακή, αναλόγως το που συμβαίνει ο θρόμβος. Κλασική περίπτωση αποτελεί η φλεβική θρόμβωση στα πόδια (μηριαία φλέβα). Και οι δύο περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα και έγκαιρα.
Τι κάνουμε λοιπόν; Αρχικά να πούμε πως ο οργανισμός μας έχει πολύ καλούς "υδραυλικούς" που ξέρουν καλά τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πάντα περίπτωση θρόμβωση με κάθε τραυματισμό. Στις περιπτώσεις όμως που γνωρίζουμε πως υπάρχει πρόβλημα, τότε η χρήση αντιπηκτικών παραγόντων βοηθάει πολύ (όλοι ξέρουμε την ασπιρίνη).
Πόσο συχνά συμβαίνει; Σύμφωνα με μια ελληνική μελέτη του 2020, στην Ελλάδα τα περιστατικά πνευμονικής εμβολής είναι περίπου 20 στους 100.000, ενώ ελαφρώς αυξημένη είναι η προδιάθεση στις γυναίκες. Η προδιάθεση αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας, με την ομάδα των 80-89 να βρίσκονται στο μεγαλύτερο κίνδυνο.
Μην ξεχνάμε πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας


Βιβλιογραφία: Thromb J. 2020 Jan 23;18:1. doi: 10.1186/s12959-020-0215-7. eCollection 2020.
Φώτο: www.sonashomehealth.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου