Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

ANTIBIOTIKA

Αντιβίωση....

Στην ερώτηση ποιος έχει πάρει αντιβίωση, είμαι σχεδόν βέβαιος, πως 9 στους 10, για να μην πω καλύτερα 99 στους 100, θα απαντήσουν θετικά. Δυστυχώς η πλειοψηφία δε γνωρίζει πολλά πράγματα για τα αντιβιοτικά, και τα θεωρεί πανάκια για οτιδήποτε. Όπως παλαιότερα υπήρχε ο μύθος πως για οτιδήποτε έχεις, μια ασπιρίνη θα σε βοηθήσει, έτσι και σήμερα, επικρατεί η αντίληψη πως τα αντιβιοτικά θα σε σώσουν από κάθε είδους κίνδυνο. Ναι μεν, αλλά....Πάμε να δούμε αυτό το αλλά λοιπόν παρέα.

  • Τι είναι τα αντιβιοτικά; Τα αντιβιοτικά, είναι ουσίες που έχουν αντι-μικροβιακή δράση. Δρουν δηλαδή έναντι των μικροβίων.
  • Καταστρέφουν όλα τα μικρόβια; ΟΧΙ. Τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά έναντι των ιών. Ας μην τα μπερδεύουμε με τα αντιϊικά. 
  • Ο οργανισμός μας παράγει αντιβιοτικά; ΟΧΙ. Τα αντιβιοτικά παράγονται από βακτήρια, μύκητες και φυτά.
  • Γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις ιώσεων χορηγούνται αντιβιοτικά; (Η ερώτηση για το ένα εκατομμύριο). Εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε πως στο σώμα μας υπάρχουν εκατομμύρια μικρόβια, τα οποία συνυπάρχουν με εμάς. Όποτε προσπαθούν να αυξηθούν, ή να πάνε σε άλλα σημεία του σώματος και να προξενήσουν ζημιές, τότε η άμυνα μας τα ρυθμίζει. Θέλουμε να τα έχουμε (για πολλούς λόγους), αλλά σε περιορισμένο αριθμός, και φυσικά σε συγκεκριμένα σημεία του οργανισμούς μας. Όταν λοιπόν έχουμε μια ίωση, τότε η άμυνα μας στρέφεται κατά κύριο λόγω στον ιό. Οπότε, όπως λέει η παροιμία: "Όταν λείπει η γάτα, χορεύουν τα ποντίκια". Τα αντιβιοτικά λοιπόν είναι για να μην καταφέρουν τα ποντίκια να χορέψουν, δηλαδή τα άλλα μικρόβια να ξεφύγουν. (αυτός είναι ένας από τους λόγους και εύκολα κατανοητός, αλλά δεν είναι ο μόνος).
  • Γιατί δεν πρέπει να παίρνουμε χωρίς λόγο αντιβιοτικά; ΄Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν μικροοργανισμούς, με διάφορους τρόπους. Οι μικροοργανισμοί, ως ζωντανοί οργανισμοί, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε πάει να τους καταστρέψει. Έτσι θα προσπαθήσουν να κάνουν και στα αντιβιοτικά. Θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν μηχανισμούς για να τα αποφύγουν. Είναι αυτό που λέμε "ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ". Και όσο πιο συχνά παίρνουμε αντιβιοτικά, χωρίς λόγο, τόσο περισσότερο δείχνουμε στα μικρόβια ποιος είναι ο εχθρός τους. Και αυτά δε θα καθόσουν με σταυρωμένα χέρια. Θα προσπαθήσουν να μάθουν πως "χτυπά" ο εχθρός, και να ξεφύγουν την επόμενη φορά. Έτσι λοιπόν, όταν πραγματικά θα χρειαστεί αντιβίωση, τότε λόγω ανθεκτικότητας, τα μικρόβια που πρέπει να εξουδετερωθούν, θα επιβιώνουν. Και θα χρειάζεται άλλη αντιβίωση, που δρα με άλλο τρόπο κοκ.
  • Γιατί λοιπόν δε φτιάχνουμε νέα αντιβιοτικά; Έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε απίστευτα πράγματα, αλλά αντιβιοτικά πολύ δύσκολα. Δεν είναι σαν τα κοινά φάρμακα. 
  • Είναι ασφαλή τα αντιβιοτικά; Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί, είναι οι αλλεργίες που μπορεί να προκαλούνται από τα αντιβιοτικά, ή οι άλλες εντερικές διαταραχές, όπως διάρροια και έμετοι. 
  • Ποιο αντιβιοτικό είναι το κατάλληλο για μένα; Εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από την πάθηση. Λαμβάνονται υπόψιν και αλλεργίες ή άλλα προβλήματα.
Κλείνοντας να δώσουμε και το tip της ημέρας:
Γιατί όταν παίρνουμε αντιβίωση, πρέπει να τρώμε γαλακτοκομικά;
Αναφέραμε πως καταστρέφουμε και δικά μας μικρόβια με την αντιβίωση. Ωστόσο, αυτά τα θέλουμε και επομένως πρέπει να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν όσο γρηγορότερα γίνεται. Τι καλύτερο λοιπόν, από το να τα κεράσουμε κάτι καλό. Και τί μπορεί να είναι αυτό; Μα φυσικά, το γιαούρτι...Βασική τροφή όχι μόνο για μας αλλά και για τα μικρόβια. (τα "κακά" θα τα αναλάβει η αντιβίωση".

Και όπως πάντα μην ξεχνάμε:

"Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας"

Photo: Don Stalons - phil.cdc.gov

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου