Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Γιατι εμφανιζεται παντα αυτη η γραμμη στα rapid test;

Σίγουρα όλοι έχετε αναρωτηθεί εάν τα διάφορα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού είναι αξιόπιστα. Ειδικότερα μετά τα όσα έχουμε δει στα διάφορα social media, είναι λογικό. Άλλος βάζει νερό, άλλος βάζει κρασί, άλλος δε βάζει τίποτα, και εκείνη η ριμάδα η γραμμή στο "Control" πάντα εμφανίζεται...Μα γιατί; Τα πράγματα είναι απλά...Πάμε να δούμε μαζί γιατί συμβαίνει αυτό.

Ξεκινώντας να θυμηθούμε πως το rapid test που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην αγορά, είναι τεστ που ανιχνεύουν το αντιγόνο, δηλαδή των ιό (αν δε θυμόσαστε μια γρήγορη επανάληψη θα βοηθήσει http://molbiogen.blogspot.com/2021/04/antigen-rapid-test.html).

Όπως φαίνεται και στην εικόνα, ακριβώς δίπλα από το σημείο που ρίχνουμε τις σταγόνες με το υλικό, υπάρχει ένα σημείο όπου ο κατασκευαστής έχει τοποθετήσει συγκεκριμένα μόρια (αντισώματα), τα οποία όταν υπάρχει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη της επιφάνειας του ιού, προσδένονται μαζί της. Θα χρησιμοποιήσω το κλασσικότερο, αλλά ιδανικό παράδειγμα που έχουν και τα σχολικά βιβλία. 

Έστω το αντιγόνο (δηλαδή η πρωτεΐνη του ιού), είναι ένα "κλειδί", συγκεκριμένο, και όχι σαν τα κλειδιά που ανοίγουν όλες τις πόρτες. Και δίπλα από εκεί που τοποθετείται το δείγμα, υπάρχουν πολλές ίδιες κλειδαριές, που ταιριάζουν μόνο σε αυτό το κλειδί. Εάν υπάρχει το "κλειδί" στο δείγμα, τότε αυτά θα ενωθούν. Λίγο πιο κάτω, εκεί που είναι το γράμμα "Τ" στα τεστ, υπάρχει ένα άλλο μόριο. το οποίο αναγνωρίζει μόνο τα ζευγάρια "κλειδί-κλειδαριά"...Όταν τα αναγνωρίζει, αρχίζει να "φωνάζει" με ένα δικό του τρόπο (δηλαδή η γραμμή φαίνεται και όλα πάνε ΘΕΤΙΚΑ). Εάν όμως δεν υπάρχει "κλειδί" στο δείγμα, τότε αυτό δε θα ενωθεί με την κλειδαριά, και άρα ο "ρουφιάνος", δε θα αναγνωρίσει κάτι, άρα όλα ΑΡΝΗΤΙΚΑ.

Θα μου πείτε, μέχρι εδώ καλά. Αλλά η άλλη η γραμμή τι ρόλο έχει; Εκεί λοιπόν στο γράμμα "C", το οποίο υποδηλώνει το Control, υπάρχει ένας άλλος "ρουφιάνος", ο οποίος όταν βλέπει κάποια άλλα μόρια, αρχίζει και "φωνάζει" με τη σειρά του. Τα μόρια αυτά δεν είναι ειδικά, και δε σχετίζονται με εμάς ή τον ιό. Είναι μόρια, τα οποία έχει βάλει ο κατασκευαστής, δίπλα από τις κλειδαριές που αναφέραμε παραπάνω. Όταν φορτώσουμε το δείγμα, αυτά τα μόρια θα κινηθούν προς την άλλη μεριά, και όταν περάσουν από το "μπλόκο" θα μας δώσουν το σήμα. Αποτελούν απλά ένα control, ή αλλιώς μια επιβεβαίωση ότι το τεστ δουλεύει καλά. Δηλαδή, τα μόρια που υπάρχουν στο τεστ, καθώς και το υγρό που χρησιμοποιήσαμε, λειτουργούν. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν είναι control, του δείγματος που πήραμε, δηλαδή δε σημαίνει πως αν "ανάψει" το Control, πήραμε καλό δείγμα. Γι' αυτό και ότι και αν βάλουμε μέσα στο υγρό (buffer), η γραμμή "C" θα μας δώσει σήμα. Είναι ένα απλό control της αντίδρασης και τίποτα παραπάνω.

Ελπίζω να είστε πλέον σε θέση να απαντήσετε στο ερώτημα γιατί εμφανίζεται πάντα η γραμμή στο "C" των rapid ή self test. Γιατί όπως γνωρίζετε:

"Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας"


 Photo: https://en.joysbio.com/covid-19-antigen-rapid-test-kit/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου