Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Κλαψτε, κανει καλο

Μπορεί να είναι η αντίδραση σε ένα χτύπημα, η απάντηση σε ένα χαρμόσυνο ή και θλιβερό γεγονός, ή ακόμη και διαμάχη με το εργοδότη σας....Όλα αυτά μπορεί να ξεσπάσουν σε κλάμα.

Αντίστοιχο του "Γελάτε, κάνει καλό στην υγεία", εξίσου ευεργετικό είναι και το κλάμα, ή καλύτερα τα δάκρυα. Τα δάκρυα αποτελούν ένα αλμυρό υγρό (όλοι το έχουμε καταλάβει), το οποίο περιέχει νερό, πρωτεΐνες, βλέννα και λάδι.

Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν πως υπάρχουν 3 τύποι δακρύων: 

  1. Τα βασικά δάκρυα, τα οποία είναι υπεύθυνα για να μη στεγνώνουν τα μάτια μας. Καθημερινά παράγουμε 150-300 γραμμάρια.
  2. Τα αντανακλαστικά δάκρυα, τα οποία παράγονται όταν ο οργανισμός βρεθεί σε περιβάλλον που προκαλεί ερεθισμό στα μάτια, όπως π.χ. καπνός, σκόνη, γύρη και κρεμμύδια. 
  3. Τα συναισθηματικά δάκρυα, τα οποία παράγονται από ορμόνες, οι οποίες με τη σειρά τους παράγονται όταν δώσει εντολή ο εγκέφαλος, και συνήθως είναι αποτέλεσμα θλίψης.
Το κλάμα λοιπόν, μπορεί πέραν της φυσικής προστασίας να απελευθερώσει και χημικές ουσίες, οι οποίες έχουν συσσωρευθεί στο σώμα μας. Είναι και αυτός ένας τρόπος να διώξουμε τις τοξίνες και τα απόβλητα από τον οργανισμό μας.

To tip της ημέρας: Κατά το κόψιμο του κρεμμυδιού, απελευθερώνονται στον αέρα ουσίες (Lachrymatory factor), οι οποίες μετατρέπονται σε σουλφενικό οξύ, και αυτό έπειτα σε syn-ropanthethial-S-oxide. Το τελευταίο προκαλεί αντανακλαστικά δάκρυα. Το syn-ropanthethial-S-oxide είναι διαλυτό στο νερό, συνεπώς το τρεχούμενο νερό μπορεί να μειώσει τη διαφυγή τους στον αέρα.

Και μην ξεχνάτε " Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας"


Photo: https://science.howstuffworks.com/life/inside-the-mind/emotions/crying.htm 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου