Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Μεταλλαγμενοι Ενωθειτε


Μετάλλαξη εδώ, μετάλλαξη εκεί, μετάλλαξη και παραπέρα...Μα καλά, τι είναι αυτό το πράγμα με τις μεταλλάξεις....Ούτε οι κατσαρίδες έτσι...Αν και νομίζω πως κάποιοι φοβούνται περισσότερο τις μεταλλάξεις από τις κατσαρίδες (ακόμη και αν δεν ξέρουν τι πραγματικά είναι).

Σε παλαιότερη ανάρτηση εξηγήσαμε τι είναι μια μετάλλαξη...Αξίζει μια επιστροφή για να το θυμηθείτε. Σήμερα θα σας αναφέρω κάποια νούμερα, απλά για να γνωρίζουμε κάτι παραπάνω, ώστε να μπορούμε να απωθούμε τις "κατσαρίδες" που μας επιτίθενται (δε μου φταίνε τίποτα τα ζωάκια, αλλά έτσι ξεφυτρώνουν οι παντογνώστες).

Αρχικά, να τονίσουμε πως ο ρυθμός μιας μετάλλαξης σχετίζεται με το μέγεθος του γενετικού υλικού. Είναι λογικό να σκεφτούμε πόσα ορθογραφικά λάθη μπορούμε να κάνουμε σε ένα κείμενο με 5000 λέξεις, και πόσες σε ένα κείμενο με 100 λέξεις. Έπειτα, ο ρυθμός επηρεάζεται και από την "πίεση χρόνου", εάν δηλαδή πρέπει να γράψω το κείμενο των 5000 λέξεων σε 1 ώρα, σίγουρα θα κάνω περισσότερα λάθη, απ' ότι αν είχα στη διάθεσή μου 5 ώρες. Αν από την άλλη έχεις και ένα στυλό που μια γράφει και μια δε γράφει, τότε καταλαβαίνεις πως η κατάσταση είναι δραματική. 

Αυτό όμως συμβαίνει και στα κύτταρα μας. Δεν είναι όλα τέλεια και αρμονικά. Πάντα υπάρχουν δυσκολίες. Και γι' αυτό το λόγο, τα κύτταρα μας έχουν ένα "συνεργείο", που πηγαίνει πάντα έπειτα από την ολοκλήρωση του "γραπτού", για να διορθώσει ότι μπορεί. ΔΕΝ τα καταφέρνει όμως πάντα, και έτσι μιλάμε για μια νέα μετάλλαξη.

Στον άνθρωπο υπολογίζεται πως ένας γαμέτης (το κύτταρο που θα δώσει ένα νέο οργανισμό, δηλαδή το ωάριο και το σπερματοζωάριο), έχουν τουλάχιστον 30 νέες μεταλλάξεις (ακόμη και μετά το συνεργείο καθαρισμού), σε σχέση με το αρχικό κύτταρο. Και αν βάλουμε και άλλες 30 από τον άλλο γαμέτη, τότε σίγουρα ένα έμβρυο έχει 60 μεταλλάξεις, αμέσως μετά τη σύλληψη (σε σύγκριση με τα αρχικά γαμετικά κύτταρα). 

Ας πάμε και στους ιούς τώρα....Οι ιοί με γενετικό υλικό μονόκλωνο RNA, όπως ο SARS-COV2, έχει μεγαλύτερο ρυθμό μεταλλάξεων από τους ιούς με DNA γενετικό υλικό. Να λοιπόν, γιατί ο έρπητας ή άλλοι αντίστοιχοι ιοί δεν έχουν τις ίδιες μεταλλάξεις. Και με τη γρίπη τι γίνεται; Η γρίπη Α  (του γνωστού ιού H1N1) πχ οφείλεται σε μονόκλωνο RNA γενετικό υλικό επίσης, αλλά ανήκει σε άλλη υποκατηγορία (οι επιστήμονες την ονομάζουν ss(-)RNA, σε αντίθεση με τον SARS-COV2 που ανήκει στα ss(+) RNA), έχει επίσης διαφορετικό ρυθμό μετάλλαξης.

Θα πρέπει να θυμηθούμε εδώ μια βασική αρχή που έχουμε μάθει στο δημοτικό: "Τα όμοια συγκρίνονται με όμοια". Αν θέλουμε λοιπόν να συγκρίνουμε κάτι ας το κάνουμε σωστά. Και όπως κάθε φορά ας κρατήσουμε το γνωμικό: "Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας".

Photo: Science 1308: March 2009/ Extremely High Mutation Rate of Hammerhead Viroid

Πηγή: Cell Mol Life Sci 2016; 73(23): 4433–4448.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου