Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Φοβος και Αγχος - Μερος I

Χαιρετίζω κάθε έναν προσωπικά.. Σήμερα καθώς έψαχνα για μια απορία ενός φίλου, έπεσα σε ένα ωραίο άρθρο, το οποίο δε γίνεται να μη μοιραστώ μαζί σας...Πέραν του θέματος, είναι από μια ομάδα σαν τη δική μας...

Φόβος και Άγχος λοιπόν.....Θα ξεκινήσουμε στο πρώτο μέρος με τα βρέφη και τα νήπια,...
  • Γιατί φοβούνται  τους δυνατούς θορύβους (κεραυνοί, εκρήξεις, δυνατές φωνές κλπ); Το νευρικό και αισθητικό τους σύστημα αναπτύσσεται, συνεπώς καθετί διαφορετικό από την ηρεμία που είχαν για 9 μήνες, τους προκαλεί άγχος. 
  • Γιατί φοβούνται να είναι μόνα σε κάποιο χώρο; Μέχρι την ηλικία των 8-10 μηνών. θεωρούν πως ότι δε βλέπουν δεν βρίσκεται εκεί, οπότε ακόμη και αν οι γονείς είναι στο δίπλα χώρο, ή στην κουζίνα, τα βρέφη θεωρούν πως είναι εντελώς μόνα. Η κατάσταση αλλάζει μετά τους 10 μήνες περίπου.
  • Γιατί φοβούνται τους ξένους; Από τη μια είναι και καλό...Ωστόσο, μια φωνή μη οικεία, μια φιγούρα διαφορετική από τη συνηθισμένη, τους προκαλεί φόβο και άγχος, όπως και στους ενήλικες βέβαια. Το συγκεκριμένο εκδηλώνεται κυρίως μετά τους 6-8 μήνες. Ένας ξένος, θα κινηθεί εντελώς διαφορετικά από τους οικείους, "παραβιάζοντας" πολλές φορές το χώρο (σύμφωνα με όσα έχει μάθει).
  • Γιατί φοβούνται τους μεταμφιεσμένους/ ανθρώπους σε κοστούμια; Γιατί, είναι λογικό αν δεις ξαφνικά ένα κύριο 120 κιλά, σε κόκκινη φορεσιά και με άσπρη γενειάδα, να μπαίνει μέσα στο σπίτι...Αν δεις βέβαια ότι κουβαλάει κάποιο δώρο, ίσως και το άγχος μειωθεί.. Γενικότερα, τα βρέφη και τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, προτιμούν τα φανταχτερά τυλιγμένα πράγματα, όχι τους "τυλιγμένους¨ ανθρώπους.
  • Γιατί φοβούνται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν; Αφότου κάνουν τα πρώτα βήματά τους, θέλουν να εξερευνήσουν τα πάντα. Αν κάτι δε μπορούν να το ελέγξουν, τότε τους φοβίζει. Έτσι αγχώνονται και φοβούνται ένα έντομο που δε μπορούν να το αγγίξουν, ή ακόμη και τον άνεμο.

Θα συνεχίσουμε με τις επόμενες ηλικίες σε νέες αναρτήσεις. Μέχρι τότε μην ξεχνάτε 
"Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας"

Reference: https://www.parents.com/toddlers-preschoolers/development/fear/kid-fears-at-every-age/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου