Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Guillain-Barre Συνδρομο

 Εσείς γνωρίζετε τι είναι το σύνδρομο  Γκιγιάν-Μπαρρέι; Ή


αλλιώς 
Guillain-Barre;

Ώρα να το μάθετε λοιπόν, για να μην ακούτε όλα όσα μας λένε οι "ημιμαθείς".

Πρόκειται για ένα σπάνιο σύνδρομο, κατά το οποίο το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα, επιτίθεται στα νευρικά μας κύτταρα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα αυτοάνοσα νοσήματα. στα οποία όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Άρα, αφού είμαστε στην εποχή του "τύπου", μπορούμε να πούμε πως είναι ένα "τύπου αυτοάνοσο νόσημα". Το οποίο όμως τις περισσότερες φορές θεραπεύεται πλήρως... Βασική διαφορά σε σύγκριση με πολλά άλλα νοσήματα.

Πώς θα ξέρω ότι έχω Γκιγιάν-Μπαρρέι;

Το βασικότερο σύμπτωμα είναι η αδυναμία, και όταν λέμε αδυναμία εννοούμε αδυναμία, σε σημείο να μην μπορείς να σηκώσεις πόδια και χέρια. Όχι αδυναμία, όπως οι περισσότεροι συνηθίζουμε να λέμε. Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, αλλά αν σας τα πω, τότε όλοι σίγουρα θα πείτε πως κάποτε είχατε Γκιγιάν -Μπαρρέι (αστάθεια στο βάδισμα, δυσκολία στους μορφασμούς, πρόβλημα στην όραση, ταχυκαρδία, χαμηλή ή υψηλή πίεση, δυσκολία αναπνοής......) Εγώ σας προειδοποίησα.


Πως προκαλείτε το Γκιγιάν-Μπαρρέι; Το πρόβλημα βρίσκεται στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μας. Συνήθως παρατηρείται όταν ο οργανισμός μολυνθεί από κάτι (όχι μόνο SARS-COV-2), ακόμη και από τη γρίπη, ή από δηλητηρίαση, ακόμη και από γαστρεντερίτιδες. Είναι γενικότερα αντίδραση του οργανισμού μας έναντι κάτι ξένου. Απλά, μαζί με το ξένο, επιτίθεται και στα δικά του κύτταρα, με αποτέλεσμα να έχουμε συμπτώματα παράλυσης.  Στις μέχρι τώρα περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί το σύνδρομο έπειτα από τροφική δηλητηρίαση, γρίπη, πολλές τροπικές ασθένειες όπως ο δάγγειος πυρετός. Τελευταία το είδαμε και σε μολύνσεις με SARS-COV-2. Προσέξτε τι είπα μόλις τώρα: Το παρατηρήσαμε όχι μετά το εμβόλιο, αλλά μετά από τη μόλυνση. Ναι, το είδαμε και σε εμβολιασμένα άτομα, αλλά τα συμπτώματα ήταν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, και πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι είναι το σύνδρομο αυτό. Θα επανέλθω όταν διευκρινιστεί πλήρως το θέμα από την επιστημονική κοινότητα, και όχι από τους "ειδήμονες ημιμαθείς".

Θεραπεύεται; Ναι, και για να είμαστε σωστοί, μπορεί να θεραπευτεί, με τα κατάλληλα μέσα και την κατάλληλη φροντίδα. Δηλαδή, υπάρχει θεραπευτικό πρωτόκολλο, αρκεί να διαγνωσθεί σωστά. Το πόσο γρήγορα, εξαρτάται από τον οργανισμό, αλλά σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όλα τα συμπτώματα υποχωρούν. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε τον οικογενειακό μας γιατρό.


Και μην ξεχνάτε " Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας"



Photo: https://www.youtube.com/watch?v=KUEunZYZgII

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου