Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Παρακεταμολη εναντι ολων

Παρακεταμόλη η αντιπυρετική...

Παρακεταμόλη η αναλγητική...

Παρακεταμόλη η γνωστή....


Ποιος δεν έχει λάβει παρακεταμόλη κάποια στιγμή της ζωής του;  Ή καλύτερα ποιος δεν έχει πάρει (χωρίς να κάνουμε διαφήμιση) Depon ή Panadol, ή Apotel, ή Dolal, ή Algocit, ή .....υπάρχουν πάρα πολλά σκευάσματα με παρακεταμόλη ως δραστική ουσία, η οποία ονομάζεται επίσης και ακεταμινοφαίνη..

Τι κάνει λοιπόν η παρακεταμόλη και μας βοηθάει τόσο πολύ;

Πολλοί προσπαθούν να βρουν ακριβώς το πως δρα, αλλά ως εκπλήξεως, ακόμη και έπειτα από 100 χρόνια από την ανακάλυψή της, δεν είναι πλήρως κατανοητό. Γενικότερα, μπορούμε να πούμε ότι σταματάει, "φρενάρει" πολλές άλλες ουσίες οι οποίες προκαλούν πόνους στον οργανισμό. Επίσης είναι γνωστή η δράση της στον πυρετό, επεμβαίνοντας σε βασικά "σταυροδρόμια", τα οποία ανεβάζουν τη θερμοκρασία, όταν ο οργανισμό απειλείται (να θυμίσουμε ότι ο πυρετός είναι φυσική αντίδραση του οργανισμού σε οτιδήποτε ξένο).

Βέβαια, όπως όλα τα φάρμακα, γιατί και η παρακεταμόλη είναι φαρμακευτική ουσία, όταν λαμβάνεται καταχρηστικά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Η υπερβολικές δόσεις, ή η συστηματική χρήση, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ήπαρ.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η παρακεταμόλη είναι διαφορετική από τα σκευάσματα που ονομάζουμε αντιφλεγμονώδη. Το πλεονέκτημά της είναι ότι μπορεί να χορηγηθεί κ του στόματος και να έχουμε δράση σε 30-60 λεπτά. Ο χρόνος που απαιτείται είναι ανάλογος του κάθε οργανισμού, ενώ επίσης βασική παράμετρος είναι το βάρος, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται αυξημένη δόση. Στα νοσοκομεία χρησιμοποιείται και ενδοφλέβια, οπότε η δράση της είναι ταχύτερη (όταν λαμβάνεται από το στόμα, τότε πρέπει να περάσει από το γαστρεντερικό σύστημα, και από κεί στην κυκλοφορία του αίματος, όπου θα βρει τους "κακούς").

Είναι μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, δηλαδή μπορεί να το πάρει οποιοσδήποτε χωρίς συνταγή γιατρού, αλλά όπως προαναφέραμε είναι φάρμακο, οπότε πρέπει να αντιμετωπίζεται ως φάρμακο. Αν δε χρησιμοποιηθεί σωστά, θα προκαλέσει πρόβλημα.

Στις μέρες μας, είναι ένα βασικό όπλο έναντι στις παρενέργειες που παρατηρούνται από τα εμβόλια. Τα ήπια και φυσιολογικά συμπτώματα που παρουσιάζονται μετά τον εμβολιασμό, αντιμετωπίζονται επιτυχώς με παρακεταμόλη.

Και μην ξεχνάμε πως " Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας"

Photo: https://www.healthyliving.gr/2016/02/14/asthma-paraketamolh-paidi/ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου