Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Οπερoνιο Λακτoζης

  Με τον όρο "οπερόνιο" αναφερόμαστε σε μία λειτουργική μονάδα που αποτελείται από γονιδιωματικό DNA και το οποίο περιέχει δομικά γονίδια, τα οποία υπόκεινται σε κοινό έλεγχο ενός υποκινητή. Τα γονίδια που βρίσκονται σε ένα οπερόνιο μεταγράφονται όλα μαζί δίνοντας ένα μόριο mRNA, το οποίο είτε μεταφράζεται ως έχει, είτε υφίστατε μία διαδικασία, παραπλήσια της ωρίμανσης (είναι λάθος να πούμε ωρίμανση σε προκαρυωτικούς οργανισμούς) και διαχωρίζεται στα υπο μέρους mRNA τα οποία θα μεταφραστούν ξεχωριστά στη συνέχεια.  Το οπερόνιο της λακτόζης είναι ένα οπερόνιο το οποίο απαιτείται για το μεταβολισμό της λακτόζης στο βακτήριο Escherichia coli αλλά και κάποια άλλα βακτήρια τα οποία ζουν στο έντερο. Αποτελείται από τρία δομικά γονίδια, την β-γαλακτοζιδάση,

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Προγραμμα Μεταπτυχιακων Σπουδών Τμηματος Μοριακης Βιολογιας & Γενετικης

Ήταν κάτι που περιμέναμε όλοι πολύ καιρό. Επιτέλους το νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής. Το νέο μεταπτυχιακό έχει τίτλο "Μεταφραστική Έρευνα στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική". Το αντίστοιχο ΦΕΚ έχει ήδη δημοσιευτεί.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ρυπανση Υπογειων Υδατων

Το νερό αποτελεί το πιο διαδεδομένο στοιχείο στη Γη, καλύπτοντας περισσότερα από τα 2/3 του πλανήτη. Από τη συνολική του ποσότητα μόνο το 2,5% είναι πόσιμο και βρίσκεται στα υπόγεια ύδατα και στα παγοκαλύματα. Το νερό στα υπόγεια στρώματα δεν παραμένει στάσιμο, αλλα κινείται μεταξύ των διαφόρων πετρωμάτων και εδαφών. Υπάρχουν βέβαια και σημεία αποθήκευσης του υπόγειου νερού. Ωστόσο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της ρύπανσης τόσο του υδροφόρου ορίζοντα, όσο και των υπόγιεων υδάτων.

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Οξινη Βροχη

Ένα από τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι η όξινη βροχή. Πότε όμως η βροχή είναι όξινη; Πόσο απειλεί την υγεία μας κάτι τέτοιο; Ποιος άλλος απειλείται;
Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με τη θεωρία του Arrhenius  οξύ είναι η ένωση

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ: ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ανακοινώνθηκαν και πολλοί είναι εκείνοι που από αύριο ξεκινούν μια νέα ζωή. Ας δούμε με μια ματιά τα βασικότερα των φετινών βάσεων, όπως τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις σε σχέση με τα περσινά δεδομένα, αλλά και το ποσοστό επιτυχόντων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Συνολικά 116,173 μαθητές υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο, από τους οποίους 45,559 εισήχθησαν σε πανεπιστήμια και 32,689 σε τεχνολογικά ιδρύματα.

ΒΑΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ 2012

Έλαβε τέλος η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων, καθώς σήμερα αναρτήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ των μαθητών των ημερησίων λυκείων και των ΕΠΑΛ.

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Polymerase Chain Reaction-Αλυσιδωτη Αντιδραση Πολυμερασης

Η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης, είναι μια μέθοδος η οποία εφευρέθηκε το 1983 από τον Kary Mullis.
Η μέθοδος καταχωρήθηκε στο USPTO (United States Patent & Trademark Office), το φεβρουάριο του 1986 και εγκρίθηκε στις 28 Ιουλίου του επόμενου έτους (www.uspto.gov). Το 1993 πήρε το Nobel χημείας για την ανακάλυψη της PCR (Reece, 2004). H μέθοδος παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής in vitro απεριόριστων αντιγράφων μιας συγκεκριμένης αλληλουχίας DNA και έχει ευρεία εφαρμογή.

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Υλη πανελλαδικα εξεταζομενων μαθηματων Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

Στο παρακάτω link, θα βρείτε την ύλη των παννελαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων για το σχολικό έτος 2012-2013, για  τη Γ' τάξη Γενικών λυκείων καθώς και για τη Δ' τάξη Εσπερινών Λυκείων, όπως αυτή αναγράφεται στο αντίστοιχο ΦΕΚ.

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

AIDS

To AIDS όπως δηλώνουν και τα αρχικά του, είναι ένα Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Προκαλείται από τον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus). Πρόκειται για μία ανίατη νόσο, πολύ παρεξηγημένη όσον αφορά τη μετάδοσή της, αλλά και 
τους τρόπους προφύλαξής. Όσοι δε γνωρίζουν, την αντιμετωπίζουν σαν κάτι ξένο και δε θέλουν να ακούσουν για αυτό. Μέσα από το συγκεκριμένο άρθρο, θα προσπαθήσουε να αναλύσουμε όλα τα βασικά σημεία της συγκεκριμένης νόσου.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Αληθειες & Μυθοι: Γενοσημα Φαρμακα

Από τη πρώτη τη στιγμή του ακούσματος της λέξης γενόσημο, πολλοί σπεύσαν να δώσουν πολλές ερμηνείες. Οι περισσότερες φοβίζουν, ενώ άλλες δεν ακούγονται καθώς πολλοί δε θέλουν να χάσουν αυτά που έχουν με "κόπο" κερδίσει. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τις βασικές έννοιες και να απαντήσουμε στα περισσότερα ερωτήματα.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Θεματα & Απαντησεις Πανελλαδικων εξετασεων 2012: Βιολογια Θετικης Κατευθυνσης

Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις των θεμάτων στο μάθημα της Βιολογίας Θετικής Κατεύθυνσης.

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Οδηγια Κεντρικης Επιτροπης Εξετασεων

Μετά από τη Βιολογία, λάθη παρατηρήθηκαν και στο μάθημα της Φυσικής Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης. Οδηγίες για τη βαθμολόγηση στο μάθημα της φυσικής εστάλησαν από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Δείτε αναλυτικά το δελτίο τύπου, καθώς και έγγραφο το οποίο κυκλοφορεί στο διαδύκτιο, φερόμενο από την ίδια επιτροπή, στο οποίο φαίνονται οι σωστές λύσεις στο μάθημα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Πανελληνιες 2012-Βιολογια Γενικης Παιδειας Γ Λυκειου

Μετά από το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, οι μαθητές κλήθηκαν σήμερα να εξεταστούν στα μαθήματα επιλογής. Τα θέματα των εξετάσεων χαρακτηρίστηκαν από βαθμιαία δυσκολία με ειδικές απαιτήσεις στην κριτική ικανότητα και ανάλυση.Δείτε τις εκφωνήσεις και τις απαντήσεις  των θεμάτων στο μάθημα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας, καθώς και τα σχόλια από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, σχετικά με τα θέματα εκείνα τα οποία δημιούργησαν τις περισσότερες απορίες.

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Αληθειες & Μυθοι:Γενετικα τροποποιημενοι οργανισμοι

Γενετικά τροποποιημένη αγελάδα
Ένα από τα διαχρονικά ζητήματα της οικολογίας αλλά και της βιολογίας γενικότερα αποτελούν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί. Για πολλούς ο όρος αυτός είναι άγνωστος. Ας βοηθήσουμε λοιπόν τους αναγνώστες, θυμήζοντας τους πως ένας ενναλακτικός ορισμός είναι "μεταλλαγμένοι" οργανισμοί. Ποια είναι η πραγματική αλήθεια; Είναι βλαβεροί για τον οργανισμό μας και το περιβάλλον;

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Μιτωση-Μειωση

Η διαιώνιση της ζωής, αλλά και η εύρυθμη λειτουργία κάθε οργανισμού στηρίζονται στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης. Τα κύτταρα πρέπει να διαιρεθούν, προκειμένου να δώσουν νέα, τα οποία με τη σειρά τους θα στελεχώσουν ένα νέο οργανισμό.

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Αντιγραφη-Μεταγραφη-Μεταφραση


Οι διαδικασίας που λαμβάνουν χώρα σε ένα κύτταρο είναι χιλιάδες και συνήθως είναι πολύ δύσκολο να τις κατανοήσουμε. Τα παρακάτω link παραπέμπουν σε σελίδες,

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Αληθειες & Μυθοι: Σακχαρωδης Διαβητης

Ο διαβήτης, ή αλλιώς σακχαρώδης διαβήτης, είναι μία ασθένεια του μεταβολισμού, κατά την οποία αυξάνεται η συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα. Στη χώρα μας περίπου το 5-7% του συνολικού πληθυσμού πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Πως μπορούμε να διαγνώσουμε την ασθένεια; Τι πρέπει να κάνουμε μετά τη διάγνωση;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο διαβήτης

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Αληθειες και Μυθοι για τον πυρετο..!!

Όλοι λίγο ή πολύ έχουμε "νιώσει" την έννοια της λέξης πυρετός. Τί είναι πραγματικά ο πυρετός και πως συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού μας; Πως πρέπει να μετράμε τη θερμοκρασία του σώματός μας και ποιο είναι το καταλληλότερο σημείο για να έχουμε την καταλληλότερη ένδειξη;

Θεματα Πανελληνιων Εξετασεων - Βιολογια Θετικης Κατευθυνσης Γ Λυκειου

Μία ακόμη συλλογή Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων για τους μαθητές της Γ Λυκείου. Δείτε

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Αναλυτικο το προγραμμα των Πανελληνιων Εξετασεων 2012

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των Πανελληνίων Εξετάσεων 2012.

Θεματα Πανελληνιων Εξετασεων-Βιολογια Γενικης Παιδειας

Οι μέρες για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις πλησιάζουν. Ο αγώνας κοντεύει σιγά σιγά προς την τελική ευθεία...

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Το νεο blog των Βιολογικων Επιστημων

Καλως Ορισατε στο νεο blog των βιολογικων επιστημων. Περιμενουμε τα σχολια σας, τις ερωτησεις σας και οτιδηποτε θα βοηθησει να κατανοησουμε την επιστημη της Βιολογιας