Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Δανεικα Ωαρια;

 Όσοι δεν ήξεραν την έννοια "παρένθετη" μητέρα, σίγουρα την έχουν ακούσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, εσείς ξέρετε τί είναι πραγματικά η παρένθετη μητέρα ή όχι; Πάμε να αναλύσουμε με απλά λόγια τι είναι λοιπόν η παρένθετη μητέρα.


Είναι προτιμότερο να μιλήσουμε 2 λεπτά για τη γονιμοποίηση, από τη βιολογική της πλευρά. Για να δημιουργηθεί ένα παιδί, απαιτείται να έχουμε ένα σπερματοζωάριο (από ένα άρρεν άτομο) και ένα ωάριο (από ένα θήλυ άτομο). Το σπερματοζωάριο και το ωάριο από μόνα τους, έχουν τη μισή πληροφορία, και γι' αυτό απαιτούνται και τα δύο για τη δημιουργία ενός παιδιού. Όταν ενωθούν δύο μισά, μας κάνουν ένα ολόκληρο. Συνεπώς κατά τη γονιμοποίηση, γίνεται η "πρόσθεση" 1/2 +1/2 = 1. Άρα, δημιουργείται ένα κύτταρο με όλη την πληροφορία, που ονομάζεται "ζυγωτό", που χρειάζεται από δω και έπειτα ένα "βιολογικό σπίτι" για να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, να διαφοροποιείται και τελικά να γίνει το βρέφος που όλοι έχουμε σαν εικόνα,

Όλα καλά μέχρι τώρα; Αυτό το "βιολογικό σπίτι" είναι το ωάριο, και συγκεκριμένα το "περίβλημα" του (δηλαδή όχι το γενετικό του υλικό). Στη φυσιολογική γονιμοποίηση, το θήλυ άτομο παρέχει το ωάριο του και για την πληροφορία (1/2), αλλά και ως "βιολογικό σπίτι". Η παρένθετη μητέρα λοιπόν, είναι εκείνη που παρέχει ένα "βιολογικό σπίτι" για την ανάπτυξη ενός ζυγωτού. 

Η αμέσως επόμενη ερώτηση είναι λοιπόν, σε ποιον θα μοιάζει το παιδί; Στους δότες ωαρίου, σπερματοζωαρίου, την παρένθετη μητέρα ή κάπου αλλού; Φυσικά σε αυτούς που έδωσαν την "γενετική πληροφορία". Η παρένθετη μητέρα απλά παρέχει τη "σπίτι", συνεπώς δε συμβάλλει στο γενετικό υλικό του ζυγωτού.

Ας συνοψίσουμε λοιπόν πως η παρένθετη μητέρα, απλά "φιλοξενεί" το ζυγωτό (που μπορεί να προκύψει με πολλούς τρόπους).

(υπάρχει και το μιτοχονδριακό DNA, αλλά ας μη το αναλύσουμε γιατί θα μπερδέψουμε περισσότερο).

Και ας μη ξεχνάμε πως η Ημιμάθεια είναι χειρότερη της Αμάθειας..


Βιβλιογραφία: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15460596/



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου