Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ 2023-2024

 

Η γρίπη μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ, να την προϋπαντήσουμε παιδιά, (όχι στην εξοχή), αλλά στο φαρμακείο...

Και αν για κάποιους είναι άγνωστος ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης, για κάποιους άλλους είναι αναγκαίος ή και θέμα επιβίωσης. 

• Εσείς ξέρετε τι περιέχουν τα αντιγριπικά εμβόλια;

• Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν;

• Πότε πρέπει να εμβολιαστούν;

• Ποιο εμβόλιο να κάνουν;

• Προστατεύουν τα εμβόλια πλήρως;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

• Τα αντιγριπικά εμβόλια, έχουν στόχο να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, σε πιθανή έκθεση του οργανισμού στον ιό της γρίπης. Δηλαδή, εάν κάποιος μολυνθεί από τον ιό, να αντιδράσει πολύ γρήγορα, και να μην εμφανίσει την ασθένεια, ή εάν την εμφανίσει, με πολύ ήπια συμπτώματα;

• Ο εμβολιασμός προτείνεται σε όλες τις ηλικίες (από 6 μηνών και έπειτα), και δεν ισχύει το κατεστημένο πως είναι μόνο για τους ηλικιωμένους. Εάν ήταν έτσι, τότε μόνο οι ηλικιωμένοι θα αρρώσταιναν. Για τα παιδιά και τα βρέφη, απαιτείται η επικοινωνία με τον παιδίατρο. Για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθίσταται αναγκαίος, καθώς σε οποιαδήποτε περίπτωση λοίμωξης, οι πιθανότητες για σοβαρότερα συμπτώματα είναι μεγαλύτερες. Ωστόσο, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ.

Ο εμβολιασμός δε σημαίνει πως από την ημέρα που κάνουμε το εμβόλιο είμαστε "πανίσχυροι". Χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να ενεργοποιηθεί το αμυντικό μας σύστημα και να είναι σε "επιφυλακή". Συνεπώς, μετά από 2-3 εβδομάδες μπορούμε να πούμε ότι "κάτι γίνεται" (για την ακρίβεια το όριο είναι οι 21 μέρες). Άρα, το ιδανικότερο διάστημα είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. 

• Τα εμβόλια που υπάρχουν στην αγορά είναι συγκεκριμένα. Κάθε χρόνο παράγονται νέα, καθώς κάθε χρόνο γίνεται ανάλυση των στελεχών του ιού της γρίπης που είναι επικίνδυνα, και παράγονται με βάση αυτά τα στελέχη. Είναι τετραδύναμα, δηλαδή προστατεύουν για 4 διαφορετικά στελέχη. Στην Ελλάδα έχουμε 6 διαθέσιμα, εκ των οποίων τα 2 είναι μόνο για άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών. Για τα άτομα άνω των 65, το εμβόλιο εμπεριέχει και ένα ανοσοενισχυτικό. 

• Ο εμβολιασμός, όπως αναφέρει και το πρωτόκολλο, είναι εποχικός. Δηλαδή μας προστατεύει για την τρέχουσα περίοδο της γρίπης (έως την άνοιξη του νέου έτους). Δε σημαίνει πως του χρόνου δεν είμαστε προστατευμένοι, αλλά, ίσως υπάρχουν νέα στελέχη που δεν έχουμε φέτος. Βασικό επίσης να καταλάβουμε, πως δε προστατευόμαστε πλήρως, αλλά για τα 4 βασικά στελέχη που αναφέρθηκαν. Η γρίπη αποτελεί ένα σύνολο διαφορετικών ιών, και δεν είναι ένας, συνεπώς το εμβόλιο δεν προσφέρει 100% προστασία.

Τώρα που ξέρετε, μπορείτε να αποφασίσετε τις θα πράξετε. 

Δική μας ευθύνη η απλοποίηση των εννοιών, γιατί όπως λέμε: "Η ημημάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας"


Πηγή: https://www.ema.europa.eu/en/news/eu-recommendations-2023-2024-seasonal-flu-vaccine-composition



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου