Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Αυτοανοσα Νοσηματα

Εσείς γνωρίζετε ότι περίπου ένας στους δέκα Έλληνες έχει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα; Ότι από τα δέκα άτομα μα αυτοάνοσο νόσημα, τα οχτώ είναι γυναίκες; Πως τα αυτοάνοσα αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου
Σήμερα θα εξερευνήσουμε μαζί, πάντα με απλά λόγια τι είναι τα αυτοάνοσα, και τις βασικές αιτίες πρόκλησης.
Αυτοάνοσα, ονομάζονται τα νοσήματα (οι ασθένειες), τα οποία προκαλούνται όταν ο ίδιος ο οργανισμός, ενεργοποιείται έναντι του εαυτού του. Εξού και η λέξη "αυτο"...Πιο συγκεκριμένα, όταν η άμυνα του οργανισμού, ενεργοποιείται για να καταστρέψει κάποιο συστατικό του ίδιου μας του οργανισμού. Σαφώς, καταλαβαίνουμε πως δεν είναι φυσιολογικό, και δίκαια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "αυτοκαταστροφικό".
Έχουν βρεθεί περισσότερες από 80 αυτοάνοσα νοσήματα, ωστόσο προσωπικά πιστεύω, πως ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, εξαιτίας της αδυναμίας να χαρακτηρίσουμε κάποιες σπάνιες ασθένειες, οπότε δεν ασχολούμαστε με αυτές. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, υπάρχει η τάση, ότι δε ξέρουμε να το ονομάζουμε "αυτοάνοσο". Ωστόσο, ευτυχώς υπάρχουν σαφή κριτήρια για να χαρακτηριστεί μια νόσος, αυτοάνοση (δε θα αναφερθώ σε αυτά, ωστόσο αν κάποιος θέλει, αυτά είναι τα κριτήρια του Witebsky).
Το ερώτημα είναι γιατί να το κάνει ο οργανισμός αυτό; Πολύ δύσκολη η απάντηση.. Βέβαια αναλύοντας κάποιες αιτίες, ίσως κατανοήσουμε κάτι παραπάνω. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν....(αφού θυμηθούμε πως το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει οτιδήποτε "ξένο" και αντιδρά να το καταστρέψει:
  • Κάποιοι μικροοργανισμοί, έχουν ορισμένα στοιχεία, που μοιάζουν πάρα πολύ, με δικά μας στοιχεία, όπως πχ, σε ορισμένα βακτήρια, κάποια συστατικά των μεμβρανών τους είναι εξαιρετικά όμοια με αντίστοιχες δομές στην καρδιά μας. Εάν δε μολυνθούμε ποτέ, κανένα πρόβλημα. Εάν όμως υπάρχει μόλυνση, τότε η άμυνα θα ενεργοποιηθεί να τα καταστρέψει, οπουδήποτε και αν βρίσκεται στο σώμα αυτό. Θα καταστρέψει όμως οτιδήποτε είναι ίδιο με αυτά, άρα και τα δικά μας κύτταρα. 
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις ιών, εξαιτίας του γεγονότος πως ο ιός ενσωματώνει το DNA του με το δικό μας, μπορεί μετά την καταστροφή του, ένα τμήμα να μείνει εκεί...Άρα να παράγεται κάτι διαφορετικό μεν, αλλά όχι επικίνδυνο. Όταν, όμως ο οργανισμός μολυνθεί από τον ιό αυτό, τότε θα προσπαθήσει να καταστρέψει οποιοδήποτε στοιχείο του, άρα και το ελάχιστο, ακίνδυνο που είχε "ξεμείνει". Το οποίο δυστυχώς είναι πλέον μέρος των δικός μας κυττάρων.
  • Πως ο οργανισμός ξέρεις τι είναι δικό του; Μα φυσικά, με σήματα που αποστέλλονται. Και με τι αποστέλλονται; Μα με το αίμα.. Άρα, όταν δεν υπάρχει φυσιολογική αιμάτωση, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε τα σήματα επικοινωνίας χάνονται, και όταν αυτά επανέλθουν, τότε θα αποτελούν κάτι ξένο....
  • Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό, και επίκαιρο θα πως εγώ, είναι οι μεταλλάξεις. Μεταλλάξεις γίνονται συνεχώς όπως έχουμε αναφέρει, χωρίς να συνεπάγεται σοβαρό πρόβλημα αυτό. Αν όμως εξαιτίας αυτών, το τελικό προϊόν είναι πολύ διαφορετικό (ασχέτως αν δεν είναι επικίνδυνο), τότε ο οργανισμός θα το δει σαν ξένο, και θα προσπαθήσει να το καταστρέψει.
Δε θα παραθέσω συμπτωματολογία και θεραπείες, γιατί εκεί τα πράγματα θα γίνουν πολύ περίπλοκα. Ωστόσο, ας κρατήσουμε, ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα μας αφορούν όλους. Και όπως γνωρίζετε πλέον:

"Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας"

Photo: https://www.niehs.nih.gov/health/topics/conditions/autoimmune/index.cfm

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου