Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΕΛΕΧΟΣ Α/Η3Ν2

Ο ιός Η3Ν2 αποτελεί στέλεχος του ιού της γρίπης τύπου Α, ιός υπεύθυνος για την πρόκληση γρίπης. Βέβαια ένα άλλο στέλεχος, το Η1Ν1 είναι ακόμη περισσότερο γνωστό σε όλους έχοντας προκαλέσει αρκετές δεκάδες θανάτων ακόμη και στη χώρα μας. Ωστόσο, το συγκεκριμένο στέλεχος (Η3Ν2) δεν αποτελεί κάτι νέο, καθώς είναι ήδη διαδεδομένο σε άλλες χώρες για πολλά χρόνια, ενώ επίσης αποτελεί και ένα από τα βασικά στελέχη της γρίπης των χοίρων, μαζί με τα στελέχη Η1Ν1 και Η1Ν2.
Συγκαταλέγεται στους ιούς που προκαλούν εποχική γρίπη, με έξαρση κυρίως του μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο. Στην Ευρώπη, τη φετινή χρονιά το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων προκαλείται από το στέλεχος Η3Ν2, ποσοστά τα οποία επιβεβαιώνονται και στη χώρα μας. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αναμένονται αυξημένα τα περιστατικά κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό, αλλά και εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών.
Τα συμπτώματα του συγκεκριμένου στελέχους, δε διαφέρουν από εκείνα του απλού ιού της γρίπης, όπως πυρετός, καταρροή, αδυναμία, πονοκέφαλος κ.ά. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως τα παραπάνω συμπτώματα, δεν αποτελούν από μόνα τους λόγω διάγνωσης. Ωστόσο σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, ή επιδεινώνονται, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή επισκεφθείτε το κοντινότερο νοσοκομείο, όπου ειδικές εξετάσεις θα πιστοποιήσουν εάν τα συμπτώματα οφείλονται στον Η3Ν2 ή είναι άλλης αιτίας.
Στις μέρες μας, γίνονται συνεχείς συζητήσεις σχετικά με τα αντιγριπικά εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει όπως κάθε χρόνο ξεκινήσει εκστρατεία για τα οφέλη του εμβολιασμού. Συνιστούν τον εμβολιασμό σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, καθώς και όλοι όσοι εμπλέκονται με επαγγέλματα υγείας. Επίσης επιβεβαιώνουν πως το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο καλύπτει και το στέλεχος Η3Ν2.
Άλλες μελέτες για το εμβόλιο από ανεξάρτητους φορείς, καταδεικνύουν πως το συγκεκριμένο εμβόλιο καλύπτει όμως μέρος των υποτύπων του συγκεκριμένου στελέχους, και δεν αποτελεί πανάκια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δημιουργούνται νέα υποστελέχη για κάθε στέλεχος, εξαιτίας πολυμορφικότητας που παρουσιάζει ο ιός.
Συνοψίζοντας, να αναφέρουμε πως όπως κάθε χρόνο υπάρχει έξαρση εποχιακής γρίπης, με διαφορετικά στελέχη υπεύθυνα κάθε φορά. Δεν υπάρχουν συμπτώματα τα οποία βοηθούν να ξεχωρίσουμε τα διάφορα στελέχη, ωστόσο οι ιατρικές/νοσοκομειακές αρχές είναι στη διάθεσή μας, με δυνατότητα ταυτοποίησης και δυνατότητα νοσηλείας στις διάφορες ΜΕΘ, όπου υπάρχει ανάγκη.
Βασικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης εποχιακής γρίπης αποτελεί η σωστή ενημέρωση, χωρίς να αποκλείεται ο εμβολιασμός σε ειδικές περιπτώσεις.

" Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας"


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου