Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Αληθειες & Μυθοι:Γενετικα τροποποιημενοι οργανισμοι

Γενετικά τροποποιημένη αγελάδα
Ένα από τα διαχρονικά ζητήματα της οικολογίας αλλά και της βιολογίας γενικότερα αποτελούν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί. Για πολλούς ο όρος αυτός είναι άγνωστος. Ας βοηθήσουμε λοιπόν τους αναγνώστες, θυμήζοντας τους πως ένας ενναλακτικός ορισμός είναι "μεταλλαγμένοι" οργανισμοί. Ποια είναι η πραγματική αλήθεια; Είναι βλαβεροί για τον οργανισμό μας και το περιβάλλον;
Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, ή διαφορετικά, διαγονιδιακοί οργανισμοί, είναι οργανισμοί που περιέχουν γονίδια από κάποιο άλλο είδος. Τα γονίδια είναι γενετικές πληροφορίες, που τις περισσότερες φορές είναι υπεύθυνες για ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Τέτοια χαρακτηριστικά μπορεί να είναι η αντοχή στο ψύχος, η καθυστέρηση ωρίμανσης, η γρήγορη ανάπτυξη και πολλά άλλα.
Από πολύ παλιά, ο άνθρωπος προσπαθούσε να διασταυρώσει εκείνα τα ζώα και φυτά, τα οποία διέθεταν ευνοϊκά χαρακτηριστικά, προκειμένου οι απόγονοί τους να έχουν συγκεντρωμένα όλα εκείνα τα "καλά" γονίδια. Η συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί την παραδοσιακή μέθοδο των διασταυρώσεων ή αλλιώς την τεχνητή επιλογή.
Η ανακάλυψη της Γενετικής Μηχανικής, δηλαδή της επιστήμης η οποία δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στο γενετικό υλικό, άλλαξε τα δεδομένα των "παραδοσιακών" διασταυρώσεων. Με σύγχρονες μεθόδους, μπορούμε να εισάγουμε επιθυμητά γονίδια από οποιοδήποτε είδος σε ένα άλλο οργανισμό, προσδίδοντάς του τα ευνοϊκά, επιθυμητά χαρακτηριστικά. Με την παρούσα τεχνική έχουν δημιουργηθεί γενετικά τροποποιημένα φυτά, τα οποία έχουν αντοχή στα έντομα, αντοχή στο ψύχος, αλλά και καθυστέρηση στην ωρίμανσή τους.
Το βασικό πλεονέκτημα της δημιουργίας διαγονιδιακών οργανισμών, είναι πως έχουμε άμεσα αποτελέσματα, αλλά και επιλογή και προσθήκη μόνο των επιθυμητών χαρακτηριστικών στους νέους οργανισμούς. Αντίθετα με την τεχνική των διασταυρώσεων οι οργανσιμσοί μπορεί να φέρουν και άλλα γονίδια με μη επιθυμητά χαρακτηριστικά.
Δημιουργούνται ωστόσο προβληματισμοί και συνειδησιακοί φραγμοί, καθώς απελευθερώνονται νέα γονίδια στο περιβάλλον. Τα γονίδια αυτά ίσως δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου από την κατανάλωσή τους. Θα πρέπει ο καταναλωτής να είναι ενημερωμένος και όχι φοβισμένος. Προκειμένου ένα προϊόν να βγει στην αγορά, θα πρέπει να περάσει "φυσιολογικά", από αυστηρούς ελέγχους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και τις δοκιμές σε ζωντανούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, αλλά και τη διενέργεια για μακροχρόνιες συνέπειες στους οργανισμούς και το περιβάλλον.
Θα πρέπει να μη συγχέουμε τον όρο τροποποιημένο, με τον όρο μεταλλαγμένο. Δυστυχώς, οι μεγάλες βιομηχανίες, προσδοκούν στην αύξηση των κερδών τους μέσω των συγκεκριμένων οργανισμών.
Μέσω των διαγονιδιακών οργανισμών είμαστε ικανοί να παράγουμε ποσότητες φαρμάκων, απαραίτητα στην καθημερινότητα (π.χ. ινσουλίνη), χωρίς την επίπονη διαδικασία αφαίμαξής της από ζώα. Μπορούν να παραχθούν προϊόντα ανθεκτικά, χωρίς κινδύνους, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες τροφής στις περιοχές του τρίτου κόσμου.
Ας είμαστε λοιπόν σωστά ενημερωμένοι και όχι προκατειλημμένοι.
 Τίποτα δε μπορεί να μας βλάψει περισσότερο από την αμάθεια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου