Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Αληθειες & Μυθοι: Σακχαρωδης Διαβητης

Ο διαβήτης, ή αλλιώς σακχαρώδης διαβήτης, είναι μία ασθένεια του μεταβολισμού, κατά την οποία αυξάνεται η συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα. Στη χώρα μας περίπου το 5-7% του συνολικού πληθυσμού πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Πως μπορούμε να διαγνώσουμε την ασθένεια; Τι πρέπει να κάνουμε μετά τη διάγνωση;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο διαβήτης
χωρίζεται σε διαβήτη τύπου 1, διαβήτη τύπου 2 και διαβήτης κύησης. Η διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, μπορεί να προέρχεται είτε εξαιτίας ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης (ορμόνη η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάσπαση των υδατανθράκων, και επομένως και της γλυκόζης), είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων στην παραπάνω ορμόνη. Τα προβλήματα της νόσου ποικίλουν και μπορεί να είναι καρδιαγγειακά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, νευρικές διαταραχές, προβλήματα όρασης κ.ά..
Τα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν την πολυουρία (χωρίς προφανή αιτία), πολυδιψία, πολυφαγία αλλά και απώλεια σωματικού βάρους. Σε οποιαδήποτε περίπτωση όπου θα παρατηρήσουμε τα παραπάνω συμπτώματα, χωρίς να κάποια λογική προφανή εξήγηση, είναι αναγκαίο να επισκεφτούμε τον οικογενειακό μας γιατρό, ο οποίος με μια σειρά κατάλληλων και πολύ απλών εξετάσεων μπορεί να προβεί στη διάγνωση της ασθένειας. Η παχυσαρκία έχει πρωτεύοντα ρόλο στην εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη.
Στην περίπτωση που έχει γίνει διάγνωση της ασθένειας, το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να ενημερωθούμε για την αντιμετώπιση της. Ας μην ξεχνάμε πως "διαβήτης" δε σημαίνει ασθένεια αλλά συγκεκριμένος τρόπος ζωής. Θα πρέπει να δώσουμε βάση στη διατροφή που πρέπει να ακολουθείται κατά περίπτωση. Στη σύγχρονη κοινωνία τα υποκατάστατα διαφόρων τροφών, με ενναλακτικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δίνουν τη δυνατότητα να μη στερηθούμε τίποτα. Η διακοπή του καπνίσματος κρίνεται επιτακτική, ενώ απαιτείται και παρακαλούθηση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης (παράγοντες που εμπλέκονται σε πληθώρα ασθενειών). Εφόσον κριθεί απαραίτητα, γίνεται χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η οποία περιλαμβάνει αντιδιαβητικά φάρμακα και σε ορισμένες περιπτώσεις τη χορήγηση ινσουλίνης.
Η σύγχρονη ιατρική και οι νέες μεθόδοι της Βιολογίας έχουν επιφέρει τεράστια επιτεύγματα τόσο στη φαρμακευτική αντιμετώπιση, όσο και στη διάγνωση.
Συνεπώς, ας μην πανικοβαλλόμαστε όταν ακούμε τη λέξη "διαβήτης". Εάν ενημερωθούμε σωστά, θα καταλάβουμε ότι πως είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας, το οποίο μας "αναγκάζει" να τον προσέχουμε λίγο παραπάνω..



Πηγές:
  • Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία
  • www.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου