Λίγο το φθινόπωρο, λίγο ο καιρός, λίγο το ένα, λίγο το άλλο....Όποιο και να είναι το "λίγο", είναι γεγονός πως οι ιώσεις εμφανίστηκαν για τα καλά. Μέσα από το άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της γρίπης, και του κρυολογήματος.
Γρίπη:
Γενικά Στοιχεία: Προκαλείται από τον ιό της γρίπης (γνωστό ως Influenza virus), και αποκαλείται συνήθως εποχιακή γρίπη, καθώς εμφανίζεται συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Όχι πως οι ιοί δεν υπάρχουν τις υπόλοιπες εποχές, αλλά όλες οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή τους κυρίως φθινόπωρο-χειμώνα (και λίγο από άνοιξη θα έλεγε κάποιος). Δεν πρόκειται για έναν μόνο ιό, αλλά διαφορετικούς, οι οποίου με τη σειρά τους διαχωρίζονται σε άλλους υποτύπους. Αν ήταν μόνο ένας, τότε πολύ σωστά σκέφτεστε, θα κολλούσαμε πιθανών μόνο μια φορά. Και οι ιοί, όπως όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται, δημιουργώντας νέα στελέχη, άρα νέες πιθανότητες να νοσήσουμε. Προσβάλλουν κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περιπτώσεις όπου εμφανίζονται προβλήματα και στα πνευμόνια.
Τρόποι μετάδοσης: Όπως σε όλες σχεδόν τις ιώσεις, έτσι και εδώ μεταδίδεται με τα σταγονίδια είτε του στόματος, είτε της μύτης, τα οποία μεταφέρονται από την ομιλία, τα φιλιά κλπ. Απαιτείται προσοχή, καθώς τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αμέσως. Τις περισσότερες φορές απαιτούνται 1-2 μέρες (αν και οι ειδικοί λένε 1-4 μέρες), οπότε κάποιος που έχει μολυνθεί, αλλά δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, μπορεί να μεταδώσει τον ιό.
Συμπτώματα: Βασικό χαρακτηριστικό της γρίπης, είναι πως τα συμπτώματα εμφανίζονται απότομα, και όχι σταδιακά, όπως συνήθως συμβαίνει στο απλό κρυολόγημα. Στα βασικά συμπτώματα είναι ο πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, καταρροή, μυϊκοί πόνοι, πονοκεφάλοι, αίσθηση κούρασης, ενώ στα παιδιά μπορεί να έχουμε και διάρροια ή ακόμη και πυρετό. Να επισημάνουμε πως δεν προκαλούν όλοι οι ιοί πυρετό, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό τους. Ωστόσο, κυρίως για τους γονείς, μην πανικοβαλλόμαστε αν το παιδί εμφανίσει κάτι από αυτά...Υπάρχουν ακόμη μερικές εκατοντάδες λόγοι, αθώοι στην πλειοψηφία τους, που μπορεί να αναπτυχθούν τα παραπάνω (πχ. το παιδί σας έφαγε κρυφά ένα ολόκληρο πακέτο μπισκότα, και είναι λογικό και επόμενο να κάνει εμετό)...
Κρυολόγημα:
Γενικά Στοιχεία: Κάποιος θα έλεγε πως το κρυολόγημα είναι μια μορφή γρίπης. Εν μέρει ναι, αλλά η βασική τους διαφορά, είναι πως το κρυολόγημα προκαλείται από άλλους ιούς, και όχι τον ιό της γρίπης, οπότε του αξίζει ένα διαφορετικό όνομα. Οι πιο συνήθεις ιοί είναι οι ρινοϊοί, οι τύπου-γρίπης (parainfluenza), καθώς και διάφοροι κορονωιοί (ναι, καλά ακούσατε). Και εδώ προσβάλλεται κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό, ωστόσο έχουμε και σε αυτές τις περιπτώσεις επιπλοκές.
Τρόποι μετάδοσης: Τα πράγματα είναι ακριβώς τα ίδια με τους ιούς της γρίπης. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι ιοί είναι λίγο πιο "αργοί" από τη γρίπη. Οι ιοί αυτοί δεν εμφανίζονται από το πουθενά, και αυτό το τονίζω για τις μαμάδες και γιαγιάδες που φωνάζουν συνεχώς "Πάρε ζακέτα θα κρυώσεις" ή "Μη λουστείς και βγεις θα κρυώσεις". Χρειάζεται κάποιος να μας τους μεταδώσει. Τους βρίσκουμε, δε μας βρίσκουν!!
Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε πως οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν τους συγκεκριμένους ιούς, ενώ και η υγρασία τους επηρεάζει. Επίσης, οι χαμηλές θερμοκρασίες, επηρεάζουν γενικότερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο επιρρεπείς στο κρυολόγημα
Συμπτώματα: Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με της γρίπης. Ωστόσο η βασική διαφορά είναι η σοβαρότητα τους. Στο κρυολόγημα, θα λέγαμε πως έχουμε μια ήπια γρίπη. Επίσης, ο πυρετός δεν είναι το βασικό, αλλά κυρίως η καταρροή, ο πονόλαιμος και κατ' επέκταση ο πονοκέφαλος. Όπως προαναφέρθηκε, άλλο χαρακτηριστικό είναι πως τα συμπτώματα εμφανίζονται βαθμιαία, και όχι απότομα όπως στη γρίπη.
Εν κατακλείδι, η γρίπη προκαλείται από τους διαφορετικούς ιούς της γρίπης, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται απότομα, με τον πυρετό και τις μυαλγίες να είναι τα βασικότερα. Το κρυολόγημα προκαλείται από άλλους ιούς, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται βαθμιαία, και τα συχνότερα να είναι η καταρροή και ο πονόλαιμος.
Και μην ξεχνάμε: " Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας"
Photo: https://news.llu.edu/health-wellness/5-tips-stay-healthy-during-flu-season
Reference: Centers for Diseases Control and Prevention
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου