Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Καρνικος-Βασικα Χαρακτηριστικα

Από την παιδική ηλικία άκουγα γονείς, θείες, γιαγιάδες να αναφέρονται στην "κακιά" αρρώστια, χωρίς να ξέρω τι είναι. Φανταζόμουν κάτι πολύ τρομερό, στο μέγεθος γίγαντα, πολύ άσχημο, που έρχεται το βράδυ και σου δίνει κάτι και αρρωσταίνεις. Όταν ρώτησα τι ασθένεια είναι αυτή, μου είπαν, μια ασθένεια που σε "τρώει" από μέσα. Πάλι, στο κενό. Μεγαλώνοντας, έμαθα ότι αναφέρονται στον καρκίνο. Από τότε υποσχέθηκα στον εαυτό μου, πως όποτε ακούω κάποιον να το αναφέρει ως "κακιά" αρρώστια, να του εξηγώ πως η ασθένεια αυτή έχει όνομα και πως μπορεί να βρει τον καθένα.

Έτσι, σήμερα θα ξεκινήσουμε μια σειρά δημοσιεύσεων, με σκοπό να εξηγήσουμε απλά, κατανοητά και με σοβαρότητα ωστόσο, τι είναι ο καρκίνος.

Πριν από αυτό, θα μιλήσουμε για τον όρο "όγκο". Όγκος είναι η συσσώρευση κυττάρων τα οποία δημιουργούν ένα "λίπωμα". Ένα συσσωμάτωμα κυττάρων. Ο όγκος δεν είναι απαραίτητα κακό. Εδώ έρχεται ο διαχωρισμός, καλοήθης και κακοήθης όγκος. Ο καλοήθης όγκος είναι κύτταρα, τα οποία δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των καρκινικών (θα τα αναλύσουμε στη συνέχεια). Αντίθετα ο κακοήθης όγκος, είναι αυτό που ονομάζουμε καρκίνος. Δηλαδή κάποια από τα κύτταρα του συσσωματώματος έχουν χαρακτηριστικά καρκινικών κυττάρων.

Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε όργανα και ιστούς, αλλά και στο αίμα ή σε άλλα συστήματα όπως το μυϊκό κλπ. Με βάση το παραπάνω, έχουμε την πρώτη κατηγοριοποίηση. 

  • Καρκίνωμα: Προέρχονται από επιθηλιακούς ιστούς (πχ καρκίνος προστάτη, στήθους, πνεύμονα κλπ)
  • Σάρκωμα: Μυϊκός, Ερειστικός, Νευρικός Ιστός
  • Λέμφωμα: Αιμοποιητικός ιστός (πχ λευχαιμίες, λεμφώματα, κλπ)

Τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων είναι τα παρακάτω (θα τα εξηγήσουμε βήμα-βήμα σε επόμενες δημοσιεύσεις):

  1. Ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των κυττάρων
  2. Ικανότητα να ξεφεύγουν από τον κυτταρικό θάνατο
  3. Ικανότητα να ξεφεύγουν από την άμυνα του οργανισμού
  4. Παραγωγή σημάτων, τα οποία "προσηλυτίζουν" άλλα κύτταρα στο να γίνουν καρκινικά και αυτά.
  5. Ικανότητα μετάστασης, δηλαδή δυνατότητα να μεταφερθούν σε άλλο σημείο και να δημιουργήσουν ένα νέο, συνήθως κακοήθη όγκο
  6. Δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, ώστε να μπορούν τα καρκινικά κύτταρα να "τρέφονται".
Στις επόμενες μέρες θα αναλύσουμε τα παραπάνω καθώς και άλλα βασικά στοιχεία για τον καρκίνο. Ως τότε, μην ξεχνάτε πως "η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας".




Φώτο: García-Caballero M., Medina M., Quesada A. (2015) Toluquinol, A Marine Fungus Metabolite, Inhibits Some of the Hallmarks of Cancer. In: Kim SK. (eds) Handbook of Anticancer Drugs from Marine Origin. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-319-07145-9_14

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου